Luennot - Lectures
Huomaa 2. vk:n ja tentin siirto: 5.12. klo 16.30–19.30.
Sivua päivitetään viikoittain.
Tälle
sivulle päivitetään syksyn luennot ja niihin liittyvä tekstimateriaali.
Vastaavat laskuharjoitukset ja niiden
ratkaisut löytyvät osiosta Materiaalit. Palautettavat kotitehtävät tulevat sivulle Tehtävät.
Luento
pidetään keskiviikkoisin 7.9.2022 alkaen klo 12.15.–13.45 salissa D (26.10. alkaen E). Samalla viikolla on kaksi samansisältöistä laskuharjoitusta, ensimmäinen maanantaina jo ennen keskiviikon luentoa ja toinen heti luennon jälkeen: ma klo 10.15–11.45 (E) ja ke klo 14.15–15.45 (D, 26.10. alkaen E). Laskuharjoituksia ei ole ensimmäisellä luentoviikolla, vaan ne alkavat 12.9. ja 14.9.2022.
7.9. Kurssin esittely: suorittaminen, laskuharjoitukset, laboratoriotyöt, opetusmateriaali. Peruskomponentit ja materiaalien sähköteknilliset ominaisuudet. Tällä viikolla ei vielä ole laskuharjoitusta.
14.9. Lineaariset piirit, jännite- ja virtalähteet: perusteet.Teksti (teksteihin ei tule päivityksiä). Oheismateriaalia: Simulointiesimerkki (tekstimuotoinen netlist)
Luennolla mainittu silta, jonka värähtelyä on mallinnettu RLC-piireillä
.
Tällä viikolla laskuharjoituksessa esitellään Kako: kaavakokoelma, joka saa olla mukana välikokeissa ja tenteissä, mutta älä luule, että pärjäisit pelkästään sillä!
5.10. Sähkövoimatekniikka. Vaihtovirran teho ja energia. Kolmivaihejärjestelmä ja AC-moottorit. Moottorit kuuluvat koealueeseen vain siinä laajuudessa kuin niitä käsitellään laskuharjoituksessa. Nämä ovat käytännön kannalta kiinnostavia aiheita – samoin ensi viikolla! Laskuharjoitusten tehtävä 44 jää pois koealueesta. Teksti.
2.11. Bipolaaritransistori
(BJT). Tämä on se alkuperäinen transistori. Yksi elektroniikan kulmakivistä ja yleistyökaluista. Teksti.
9.11. Fetit
(FET) eli kavavatransistorit.
MOS-kanavatransistorit (MOSFET, CMOS) ovat nykyelektroniikan ja esimerkiksi
tietokoneiden tärkein rakenneosa. Käymme läpi tärkeimmät FET-tyypit ja
niiden matemaattisen käsittelyn. Vaikutumme Mooren lain tuomista
visioista. Teksti.
Laboratoriotyö numero kahdessa offset-jännite aiheuttaa virhettä tasajännitevahvistukseen. Jos 0,5 V:n tulojännitteellä vahvistus on –9, tulisi sen vastaavasti olla –11, kun tulojännite on –0,5 V. Ja näin onkin. Siniaallolla (esim. f = 1 kHz) vahvistusvirhettä ei ole ja taajuusvastekäyrä (63 Hz – 32 kHz) vastaa laboratoriotyö ykkösen simulointia.
23.11. Elektroniset teholähteet. Lineaariset ja hakkurit, energiankeräimet, tasasuuntaus. Jäähdytyksen mitoitus (erityisesti tämä osuus on elektroniikassa yleispätevää tietoa). Teksti.Tällä viikolla oli viimeinen luento ja viimeinen laskuharjoitus – kirjaimellisesti!
Muutettu! Ma 5.12. klo 16.30–19.30 sali B, E-sali ei ole käytössä. 2. välikoe ja tentti. Jos suoritat samalla kertaa sekä välikokeen että tentin, korkeampi arvosana jää voimaan.