9. Differentiaaliyhtälöt

Johdanto


Differentiaaliyhtälö on yhtälö, joka sisältää tuntemattoman funktion, esimerkiksi  \( y = y(x) \), ja sen derivaattoja \( y'(x), y''(x), \ldots, y^{(n)}(x) \). Tässä tuntematon funktio on yhden muuttujan funktio, jolloin puhutaan tavallisista differentiaaliyhtälöistä (ordinary differential equation ODE) tai lyhyesti vain differentiaaliyhtälöistä (DY). Jos tuntematon funktio riippuu useammista muuttujista, niin kyseessä on osittaisdifferentiaaliyhtälö (partial differential equation PDE), mutta niitä ei käsitellä tällä kurssilla.

Radioaktiivinen hajoaminen on tyyppillinen ilmiö, joka johtaa differentiaaliyhtälöön. Jos \( y=y(t) \) on radiaktiivisten ydinten lukumäärä ajan hetkellä \( t \), niin lyhyellä aikavälillä \( \Delta t\) ydinten lukumäärän muutos on suunnilleen \( \Delta y \approx -k y(t)\cdot \Delta t\), jossa \( k\) on aineesta riippuva positiivinen vakio (hajoamisvakio). Approksimaatio paranee, kun \( \Delta t \to 0\), joten \( y'(t) \approx \Delta y/\Delta t \approx -ky(t) \). Näin ollen differentiaaliyhtälö \( y'(t)=-ky(t)\) on radioaktiivisen hajoamisen matemaattinen malli. Todellisuudessa ydinten lukumäärä \( y(t)\) on kokonaisluku, joka pienenee hyppäyksittäin, eikä se voi olla derivoituva (tai oikeastaan derivaatta on enimmäkseen pelkkää nollaa!). Näin ollen malli kuvaa jonkin idealisoidun version \( y(t)\) käyttäytymistä. Tämä ilmiö toistuu useissa matemaattisissa malleissa.

Kertaluku

Differentiaaliyhtälön kertaluku on yhtälössä esiintyvän korkeimman derivaatan kertaluku.

Esimerkiksi differentiaaliyhtälön \( y' + 3y = \sin(x)\) kertaluku on 1, ja differentiaaliyhtälön \( y'' + 5y' -6y = e^x \) kertaluku on 2.

Tässä ja yleensä funktion \(y\) muuttuja ei ole näkyvissä; usein ajatellaan, että DY määrää funktion \(y\) implisiittisesti.

Differentiaaliyhtälön ratkaisu

Kertalukua n oleva DY on yleisesti muotoa

\( \begin{equation} \label{dydef} F(x, y(x), y'(x),\ldots , y^{(n)}(x)) = 0 \end{equation} \)

DY:n ratkaisu on sellainen n kertaa derivoituva funktio \(y(x)\), joka toteuttaa yhtälön kaikilla \( x \in I, \), kun \(I\) on jokin reaaliakselin avoin väli.

Ratkaisut eivät yleensä ole yksikäsitteisiä, vaan niitä on äärettömän monta. Tarkastellaan esimerkiksi differentiaaliyhtälöä \( xy^2 + y' = 0. \) Tämän DY:n ratkaisuja ovat mm.

  • \( y_0(x) = 0,\enspace x \in \mathbb{R} \)
  • \( y_1(x) = 2/x^2,\enspace x>0 \)
  • \( y_2(x) = 2/x^2,\enspace x<0 \)
  • \( y_3(x) = 2/(x^2 + 3),\enspace x \in \mathbb{R} \)

Tässä \( y_1\), \( y_2\) ja \( y_3 \) ovat yksittäisratkaisuja. DY:n yleinen ratkaisu on muotoa \( y(x) = 2/(x^2 + C),\> C \in \mathbb{R}\). Yleisestä ratkaisusta saadaan yksittäisratkaisuja kiinnittämällä parametrille \(C\) jokin arvo. Ratkaisuja, joita ei saada tällä tavalla yleisestä ratkaisuta, kutsutaan DY:n erikoisratkaisuiksi.

Kaikilla differentiaaliyhtälöillä ei ole lainkaan ratkaisuja. Esimerkiksi 1. kertaluvun DY:llä \( \sin(y' + y) = 2 \) ei ole lainkaan ratkaisuja. Jos 1. kertaluvun DY voidaan kirjoittaa normaalimuodossa \( y' = f(x,y) \), jossa \(f\) on jatkuva kahden muuttujan funktio, niin ratkaisuja on olemassa.

Alkuehdot

Yleisessä ratkaisussa esiintyvät vakiot kiinnittyvät yleensä, jos ratkaisulta vaaditaan joitakin lisäehtoja. Voimme esimerkiksi vaatia, että ratkaisu saa arvon \( y_0 \) kohdassa \( x_0 \) asettamalla alkuehto \( y(x_0) = y_0. \) Ensimmäisen kertaluvun differentiaaliyhtälöiden kohdalla yksi alkuehto riittää (yleensä) takaamaan ratkaisun yksikäsitteisyyden. Toisen kertaluvun DY:iden kohdalla tarvitaan kaksi ehtoa, jos halutaan saada yksikäsitteinen ratkaisu. Tällöin alkuehdot tulevat muotoon

\( \left\{ \begin{array} y(x_0) = y_0 \\ y'(x_0) = y_1 \end{array} \right. \)

Huom: Reunaehtojen \(y(x_0) = y_0\), \(y(x_1)=y_1\) tapauksessa tilanne on hankalampi.

Yleisen kertalukua n olevan differentiaaliyhtälön tapauksessa tarvitaan n lisäehtoa, jotta ratkaisusta tulee yksikäsitteinen. Differentiaaliyhtälöä yhdessä alkuehtojen kanssa kutsutaan alkuarvotehtäväksi.

Esimerkki 1.

Aikaisemmin todettiin, että differentiaaliyhtälön \( xy^2 + y' = 0 \) yleinen ratkaisu on muotoa \( y(x) = 2/(x^2 + C).\) Näin ollen alkuarvotehtävän

\( \left\{\begin{align} xy^2 + y' = 0 \\ y(0) = 1 \end{align} \right. \)

ratkaisu on \( y(x) = 2/(x^2 + 2).\)

Kokeile! Yllä on esitetty joitakin ratkaisuja differentiaaliyyhtälölle 

\[ xy^2 + y' = 0. \] Tutki, miten alkuehdon muuttaminen vaikuttaa ratkaisuun (siirrä alkuehtopistettä hiirellä). Saatko eri ratkaisukäyrät (ratkaisujen kuvaajat) leikkaamaan toisiaan?

Suuntakenttä

Differentiaaliyhtälö \( y' = f(x,y) \) voidaan tulkita myös geometrisesti: jos ratkaisukäyrä (eli ratkaisun kuvaaja) kulkee tason pisteen \( (x_0, y_0) \) kautta, niin ratkaisulle pätee \( y'(x_0) = f(x_0, y_0) \), t.s. ratkaisukäyrän tangentin kulmakerroin voidaan määrittää ilman varsinaista ratkaisua \(y(x)\). Differentiaaliyhtälön suuntakenttä on vektoreiden \( \vec{i} + f(x_k, y_k)\vec{j} \) muodostama kenttä, kun niitä piirretään sopiviin hilapisteisiin \( (x_k, y_k)\). Suuntakentästä voidaan usein päätellä ratkaisujen kuvaajien muoto ainakin kvalitatiivisesti..

Kokeile! Yllä olevassa kuviossa on esitetty differentiaaliyhtälön \( y' = \sin(xy) \) suuntakenttä. Tutki alkuehdon vaikutusta ratkaisuun. Kuten kuviosta ilmenee, alkuehto määrää ratkaisun myös negatiiviseen suuntaan.

Ensimmäisen kertaluvun differentiaaliyhtälö


Differentiaaliyhtälöiden teorian suurin vaikeus on siinä, ettei ole olemassa mitään yleispätevää ratkaisumenetelmää, joka toimii kaikissa tai edes yleisemmissä tapauksissa. Monille varsin yksinkertaisillekaan yhtälöille ei ole esimerkiksi mitään ratkaisukaavaa, ja tilanne vaikeutuu entisestään kertaluvun kasvaessa. Tämän vuoksi seuraavassa käsitellään muutamia sellaisia differentiaaliyhtälöitä, jotka voidaan ratkaista ("integroimalla"). Hankalammissa tapauksissa on joskus hyötyä pelkästään siitä, että tiedetään ratkaisun olemassaolo tai yksikäsitteisyys tietyillä alkuehdoilla.

Lineaarinen 1. kertaluvun DY

Muotoa

\( p_n(x)y^{(n)} + p_{n-1}(x)y^{(n-1)} + \cdots + p_1(x)y' + p_0(x)y = r(x),\)

olevaa DY:ä kutsutaan lineaariseksi differentiaaliyhtälöksi. Vasemman puolen lauseke on lineaarikombinaatio tuntemattomasta funktiosta ja se derivativaatoista, joiden kertoimina ovat funktiot \( p_k(x) \). Ensimmäisen kertaluvun lineaarinen DY on siis muotoa

\( p_1(x)y' + p_0(x)y = r(x). \)

Jos \( r(x) = 0 \) kaikilla \(x\), niin yhtälö on homogeeninen. Muuten yhtälö on epähomogeeninen.

Lause 1.

Tarkastellan normaalimuotoista differentiaaliyhtälöä

\( \left\{\begin{align}y^{(n)} + p_{n-1}(x)y^{(n-1)} + \cdots + p_1(x)y' + p_0(x)y = r(x) \\ y(x_0) = y_0, \: y'(x_0) = y_1, \: \ldots, \: y^{n-1}(x_0) = y_{n-1}. \end{align} \right. \) 

Jos funktiot \( p_k\) ja \( r\) ovat jatkuvia välillä \( (a,b)\), joka sisältää alkuehtokohdan \(x_0\), niin alkuarvotehtävällä on yksikäsitteinen ratkaisu.

Normaalimuoto on tärkeä vaatimus. Esimerkiksi DY:n \(x^2y'' - 4xy' + 6y = 0 \) ratkaisujen lukumäärä voi olla nolla tai ääretön alkuehdoista riippuen: Sijoittamalla yhtälöön \( x=0 \) nähdään heti, että ehto \( y(0)=0\) on välttämätön ratkaisun olemassaololle. Yleisemmin korkeimman derivaatan kerroinfunktion nollakohdat hankaloittavat tilannetta, koska muuten tämä kerroin voidaan jakaa pois, ja yhtälö tulee normaalimuotoon.

1. kertaluvun DY:n ratkaiseminen

Lineaarinen 1. kertaluvun DY voidaan ratkaista ns. integroivan tekijän avulla. Menetelmän ideana idea on kertoa yhtälön  \(y' + p(x)y = r(x) \) molemmat puolet integroivalla tekijällä \(\displaystyle e^{\int p(x) dx} =e^{P(x)}\), jolloin yhtälö tulee muotoon

 \(\displaystyle y'(x)e^{P(x)} + p(x)e^{P(x)}y(x) = r(x)e^{P(x)} \Leftrightarrow
\frac{d}{dx}\left( y(x)e^{P(x)}\right) = r(x)e^{P(x)}. \)

Integroidaan tämän yhtälön molemmat puolet, jolloin saadaan

\(\displaystyle y(x)e^{P(x)} = \int r(x)e^{P(x)}\, \mathrm{d}x + C  \Leftrightarrow y(x)= Ce^{-P(x)} + e^{-P(x)}\int r(x) e^{P(x)}\, \mathrm{d}x. \)

Tätä kaavaa ei kannata opetella ulkoa, vaan mieluummin yrittää muistaa metelmän olennaiset välivaiheet, jotta niitä pystyy soveltamaan konkreettisiin tapauksiin.

Esimerkki 1.

Ratkaistaan DY \(\displaystyle y'-y = e^x+1.\) Integroiva tehijä on \(\displaystyle e^{\int (-1)\, \mathrm{d}x} = e^{-x}\), joten kerrotaan yhtälö puolittain tällä lausekkeella:

\(\displaystyle e^{-x}y'-e^{-x}y = 1+e^{-x}\)

\(\displaystyle \frac{d}{dx}(y(x)e^{-x}) = 1+e^{-x}\)

\(\displaystyle y(x)e^{-x} = \int 1+e^{-x}\, \mathrm{d}x + C = x - e^{-x} + C\)

\(\displaystyle y(x)= e^xx - 1 + Ce^x.\)

Esimerkki 2.

Ratkaistaan alkuarvotehtävä

\( \left\{\begin{align}xy' = x^2 + 3y \\ y(0) = 1 \end{align} \right. \)

Kirjoitetaan yhtälö ensin normaalimuodossa:

\( \displaystyle y' - \frac{3}{x}y = x. \)

Integroiva tekijä on nyt \(\displaystyle e^{ \int \frac{3}{x} dx } =\displaystyle e^{ -3 \ln \vert x \vert } =\displaystyle e^{ \ln x^{-3} } =\displaystyle \frac{1}{x^3},\> x>0. \) Näin saadaan

\(\displaystyle \frac{y'}{x^3} - \frac{3}{x^4}y = \frac{1}{x^2} \)

\(\displaystyle \frac{d}{dx}(\frac{y}{x^3}) = \frac{1}{x^2} \)

\(\displaystyle \frac{y}{x^3} = \int \frac{1}{x^2}\, \mathrm{d}x + C = - \frac{1}{x} + C\)

\(y (x)= Cx^3 - x^2. \)

Tämä on DY:n yleinen ratkaisu. Koska  \(y(0) = C\cdot 0 - 0 = 0\), niin alkuehto ei voi toteutua koskaan, joten alkuarvotehtävällä ei ole ratkaisua. Syy tähän on se, että alkuehto on annettu johdassa \( x_0=0\), jossa DY:n normaalimuotoa ei ole määritelty. Mikä tahansa muu kohta \( x_0\) tuottaa yksikäsitteisen ratkaisun.

Esimerkki 3.

Ratkaistaan DY \(xy'-2y=2\) alkuehdoilla

  1. \(y(1)=0\)
  2. \(y(0)=0\).

Muodosta \(y'-(2/x)y=2/x\) nähdään, että kyseessä on lineaarinen DY. Integroiva tekijä on

\[ e^{-\int (2/x)\, \mathrm{d}x} = e^{-2\ln |x|} = e^{\ln (1/x^2)} = \frac{1}{x^2}. \]
Tällä kertomalla saadaan
\[ (1/x^2)y'(x)-(2/x^3)y(x) =\frac{2}{x^3} \Leftrightarrow \frac{d}{dx}\left( \frac{y(x)}{x^2}\right) = \frac{2}{x^3}, \]

joten yleinen ratkaisu on \(y(x)=x^2 (-1/x^2+C)=Cx^2-1\). Alkuehdosta \(y(1)=0\) seuraa, että \(C=1\), mutta ehto \(y(0)=0\) johtaa ristiriitaan \(-1=0\). Näin ollen a-kohdan ratkaisu on \(y(x)=x^2-1\), mutta b-kohdassa ratkaisua ei ole; tässäkin sijoituksesta \( x=0 \) differentiaaliyhtälöön seuraa, että \( y(0)=-1\).

Separoituva DY

Ensimmäisen kertaluvun DY on separoituva, jos se voidaan kirjoittaa muodossa \( y' = f(x)g(y), \), kun \(f\) ja \(g\) ovat jatkuvia funktioita. Tulkitsemalla \( y'(x)=dy/dx\) epätäsmällisesti jakolaskuksi, kertomalla symbolilla \( dx\) ja jakamalla lausekkeella \( g(y)\) saadaan \( \frac{dy}{g(y)}=f(x)\, dx\). Integroidaan vasemmalla puolella muuttujan  \( y\) suhteen ja oikealla muuttujan \( x\) suhteen saadaan

\(\displaystyle \int \frac{\mathrm{d}y}{g(y)} = \int f(x)\, \mathrm{d}x + C.\)

Tämä on ratkaisun implisiittinen muoto, josta voidaan usein ratkaista eksplisiittisesti \(y =y(x)\). Menetelmä voidaan perustella tarkemmin käyttämällä muuttujanvaihtoa integraalissa (eli ilman \(dx-dy\)-pyörittelyä).

Esimerkki 4.

Ratkaistaan DY \(\displaystyle y'+\frac{2}{5}x = 0 \) separointimenetelmällä. (Tämän DY:n voi poikkeuksellisesti ratkaista myös lineaarisena!)

 \(\displaystyle y'+\frac{2}{5}y = 0 \)

 \(\displaystyle \frac{dy}{dx} = -\frac{2}{5}y \)  

 \(\displaystyle \int \frac{1}{y}\, \mathrm{d}y = -\frac{2}{5} \int \, \mathrm{d}x \)  

\(\displaystyle \ln |y| = -\frac{2}{5}x + C_1 \)

\( \displaystyle y =\pm e^{-\frac{2}{5}x+C_1} = \pm e^{-\frac{2}{5}x}e^{C_1} = Ce^{-\frac{2}{5}x}, \: C\neq 0. \)

Viimeisessä vaiheessa merkittiin \(C =\pm e^{C_1}\) yksinkertaisuuden vuoksi. Tapaus \( C=0\) on myös sallittu, sillä se johtaa triviaaliratkaisuun \(y(x)\equiv 0\), vrt. alla.

Esimerkki 5.

Ratkaistaan alkuarvotehtävä

\( \left\{\begin{align}y' = \frac{x}{y} \\ y(0) = 1 \end{align} \right. \)

Koska yleistä ratkaisua ei kysytä, voidaan oikaista käyttämällä määrättyä integraalia seuraavalla tavalla:

\(\displaystyle \frac{dy}{dx} = \frac{x}{y} \)

\(\displaystyle \int_1^y s \, \mathrm{d}s =\int_0^x t \, \mathrm{d}t \)

\(\displaystyle \frac{1}{2}y^2 - \frac{1}{2} =\frac{1}{2}x^2. \)

 Ratkaisu on siis \( y=y(x)=\sqrt{x^2+1}\).

Separoituvan DY:n eikoisratkaisut

Separointimenetelmällä saadusta yleisestä ratkaisusta puuttuu useinfunktion \(g(y)\) nollakohtiin liittyviä erikoisratkaisuja. Syy tähän on hyvin luonnollinen, sillä jakolaskussa täytyy olettaa \(g(y(x)) \neq 0\). Huomataan kuitenkin, että jokaista funktion \(g(y)\) nollakohtaa \(\alpha\) vastaa DY:n \(y'=f(x)g(y)\) vakioratkaisu \(y(x)\equiv \alpha\), koska tällöin\(y'(x)\equiv 0=g(\alpha)\equiv g(y(x))\). Näitä ratkaisuja kutsutaan triviaaliratkaisuiksi tai erikoisratkaisuiksi (vrt. yleinen ratkaisu).

Jos seuraavan lauseen ehdot ovat voimassa, niin separoituvan DY:n  kaikki ratkaisut saadaan yleisen ratkaisun ja erikoisratkaisujen avulla.

Lause 2.

Tarkastellaan alkuarvotehtävää \(y'=f(x,y),\ y(x_0)=y_0\).

  1. Jos \(f\) on jatkuva (kahden muuttujan funktio), niin on olemassa ainakin yksi ratkaisu jollakin pisteen \(x_0\) sisältävällä välillä.
  2. Jos lisäksi \(f\) on jatkuvasti derivoituva muuttujan \(y\) suhteen, niin alkuarvotehtävän ratkaisu on yksikäsitteinen.
  3. Yksikäsitteisyys on voimassa myö silloin, kun kohdan (i) lisäksi funktio \(f\) on jatkuvasti derivoituva muuttujan \(x\) suhteen ja \(f(x_0,y_0)\neq 0\).

Lauseen todistamisessa voidaan käyttää ns. Picardin-Lindelöfin iterointia, jonka keksi ranskalainen Emile Picard ja jota edelleen kehitti suomalainen mathemaatikko Ernst Lindelöf (1870-1946), ja muutkin.

Separoituvien DY:iden kohdalla edellinen lause saa seuraavan muodon.

Lause 3.

Tarkastellaan separoituvaa DY:ä \(y'=f(x)g(y)\), jossa \(f\) on jatkuva ja \(g\) on jatkuvasti derivoituva.

  1. Jokaista funktion \(g\) nollakohtaa \(\alpha\) vastaa triviaaliratkaisu \(y(x)\equiv \alpha =\) vakio.
  2. Kaikki muut ratkaisut (= yleinen ratkaisu) saadaan ainakin periaatteessa soveltamalla muuttujien erottelua, käytännössä vain silloin, jos integraalit pystytään laskemaan.

Jokaisen pisteen \((x_0,y_0)\) kautta kulkeva ratkaisukäyrä on silloin yksikäsitteinen. Erityisesti kaksi ratkaisukäyrää ei voi leikata toisiaan, eikä yksi ratkaisukäyrä voi haarautua useampaan osaan.

∴ Muut ratkaisukäyrän eivät silloin voi leikata triviaaliratkaisujen kuvaajia eli vaakasuoria \(y=\alpha\). Tällöin ehto \(g(y(x))\neq 0\) on automaattisesti voimassa muille ratkaisuille.

Lause 6.

Ratkaistaan lineaarinen homogeeninen DY \(y'+p(x)y=0\) separointimenetelmän avulla.

DY:llä on triviaaliratkaisu \(y_0(x)\equiv 0\). Muut ratkaisut eivät saa arvoa 0, joten:

\[\begin{aligned} \frac{dy}{dx} &= y'= -p(x)y \\ &\Leftrightarrow \int\frac{\mathrm{d}y}{y} = -\int p(x)\, \mathrm{d}x +C_1 \\ &\Leftrightarrow \ln|y| = -P(x)+C_1 \\ &\Leftrightarrow |y| =e^{C_1-P(x)} \\ &\Leftrightarrow y=y(x)=\pm e^{C_1} e^{-P(x)} =Ce^{-P(x)}.\end{aligned}\]

Tässä lauseke \(\pm e^{C_1}\) on korvattu yksinkertaisemmalla kertoimella \(C\in\mathbb{R}\).

\(\star\) Separoituvaksi muuntuvat DY:t

Some differential equations can made separable by using a suitable substitution.

i) ODEs of the form \( y'(x)= f\Big(\frac{y(x)}{x}\Big). \)
Example 7.

Let us solve the differential equation \( y'= \frac{x+y}{x-y}. \) The equation is not separable in this form, but we can make if separable by substituting \( u = \frac{y}{x}, \) resulting to \( y' = u + xu'. \) We get

 \( u + xu'= \displaystyle \frac{1+u}{1-u}. \) 

Separating the variables and integrating both sides, we get

 \( \displaystyle \int \frac{1-u}{1+u^2} \, \mathrm{d}u= \int \frac{1}{x} \, \mathrm{d}x \)

  \( \arctan{u} - \displaystyle \frac{1}{2} \ln(u^2 +1)= \ln{x} + C. \)

Substituting  \( u = \frac{y}{x} \) and simplifying yields

  \( \displaystyle \arctan{\frac{y}{x}} = \ln{C\sqrt{x^2 + y^2}}. \)

Here, it is not possible to derive an expression for y so we have to make do with just the implicit solution. The solutions can be visualized graphically: 

As we can see, the solutions are spirals expanding in the positive direction that are suitably cut for demonstration purposes. This is clear from the solutions' polar coordinate representation which we obtain by using the substitution

\(\theta = \displaystyle \arctan{\frac{y}{x}}, r = \sqrt{x^2 + y^2}. \)

Hence, the solution is

\(\theta = \ln(Cr) \Leftrightarrow r = Ce^{\theta}. \)

ii) ODEs of the form \(\displaystyle y' = f(ax+by+c) \)

Another type of differential equation that can be made separable are equations of the form 

\(\displaystyle y' = f(ax+by+c).\)

To rewrite the equation as separable, we use the substitution  \(\displaystyle u = ax+by+c. \)

Example 8.

Let us find the solution to the differential equation

\(\displaystyle y' =(x-y)^2 +1. \)

Here, a natural substitution is \(\displaystyle u = x-y \Leftrightarrow y = x-u \Rightarrow y' = 1-u'. \) Substitution yields

\( \displaystyle 1-u' =u^2 +1 \)

\( \displaystyle \int -\frac{1}{u^2} \, \mathrm{d}u = \int \, \mathrm{d}x \)

\( \displaystyle \frac{1}{u} = x +C \)

\( \displaystyle y = x -  \frac{1}{x +C}. \)

\(\star\) Eulerin menetelmä

In practice, it is usually not feasible to find analytical solutions to differential equations. In these cases, the only choice for us is to resort to numerical methods. A prominent example of this kind of technique is called Euler's method. The idea behind the method is the observation made earlier with direction fields: even if we do not know the solution itself, we are still able to determine the tangents of the solution curve. In other words, we are seeking solutions for the initial value problem

\( \left\{\begin{align}y' = f(x,y) \\ y(x_0) = y_0. \end{align} \right. \)

In Euler's method, we begin the solving process by choosing the step length \( h\) and using the iteration formula

\( \displaystyle y_{k+1} = y_k +  hf(x_k, y_k). \)

The iteration starts from the index \( \displaystyle k=0 \) by substituting the given initial value to the right side of the iteration formula. Since \(f(x_k, y_k) = y'(x_k) \) is the slope of the tangent of the solution at \(x_k \), on each step we move the distance expressed by the step length in the direction of the tangent. Because of this, an error occurs, which grows as the step length is increased.

Esimerkki 9.

Use the gadget on the right to examine the solution to the initial value problem

\( \left\{\begin{align}y' = \sin(xy) \\ y(x_{0}) = y_{0} \end{align} \right. \)

obtained by using Euler's method and compare the result to the precise solution.

Interactive. The equation \(y'=\sin(xy)\) with the initial condition \(y(x_{0})=y_{0}\). The precise solution is drawn blue while the solution obtained using Euler's method with \(N\) number of steps is drawn purple.

2. ja korkeamman kertaluvun DY


Korkeamman kertaluvun differentiaaliyhtälöille on usein mahdotonta löytää jollakin yksinkertaisella lausekkeella määriteltyä ratkaisua. Tässä luvussa käsitellään tiettyjä tärkeitä erikoistapauksia, joissa ratkaisun lauseke voidaan muodostaa. Nämä ovat kaikki lineaarisia differentiaaliyhtälöitä. Keskitymme toisen kertaluvun differentiaaliyhtälöihin, koska niillä on paljon sovelluksia ja myös niiden ratkaiseminen on helpompaa, vaikkakin teoriassa hyvin samanlaista kuin korkeampien kertalukujen tapauksessa.

Homogeenisen DY:n ratkaiseminen

Toisen kertaluvun lineaariselle differentiaaliyhtälölle ei ole mitään yleistä helppoa ratkaisutapaa. Aloitamme tarkastelun homogeenisesta DY:stä

\( y’’ + p(x)y’ + q(x)y = 0,\)

kun \(p\) ja \(q\) ovat jatkuvia funktioita jollakin avoimella välillä. Tällöin pätee:

1) DY:llä on lineaarisesti riippumattomat ratkaisut \(y_1\) ja \(y_2\), joita kutsutaan perusratkaisuiksi. Intuitiivinen määritelmä lineaariselle riippumattomuudelle on se, ettei suhde \(y_2(x)/y_1(x)\) ole vakio, ts. ratkaisut ovat tietyssä mielessä olennaisesti erilaisia.

2) DY:n yleinen ratkaisu (= kaikki ratkaisut tässä tapauksessa) voidaan esittää perusratkaisujen avulla muodossa \(y(x) = C_1y_1(x) + C_2y_2(x) \), kun \( C_1\) ja \( C_2\) ovat vakioita.

3) Jos kiinnitetään alkuehdot \(y(x_0) = a, y'(x_0) = b\), niin ratkaisu on yksikäsitteinen.

Perusratkaisujen \(y_1(x)\) ja \(y_2(x)\) löytämiseen ei ole mitään yleispätevää menetelmää, ellei sarjakehitelmiä niiksi lasketa. Tietyille yhtälötyypeille ratkaisun yleinen muoto voidaan kuitenkin arvata ja tarkistaa sijoittamalla yhtälöön.

Yllä esitetty menetelmä yleistyy korkeampiin kertalukuihin, mutta perusratkaisuja, yleisiä kertoimia ja alkuehtoja tarvitaan aina DY:n kertaluvun osoittama määrä.

Esimerkki 1.

Differentiaaliyhtälön \( y’’-y= 0\) ratkaisuja ovat \( y = e^x\) ja \( y = e^{-x}.\) Nämä ovat lineaarisesti riippumattomia, joten DY:n yleinen ratkaisu on muotoa \( y(x) = C_1e^x + C_2e^{-x}.\)

Vakiokertoimiset DY:t

Yksinkertaisimpana tapauksena tarkastellaan differentiaaliyhtälöä

\( y’’ + py’ + qy = 0.\)

Yhtälön ratkaisemiseksi kokeillaan, onko sillä muotoa \( y(x) = e^{\lambda x}\) olevia ratkaisuja jollakin vakion \( \lambda\) arvolla. Sijoittamalla tällainen arvaus differentiaaliyhtälöön saadaan

\( \lambda^2 e^{\lambda x} + p\lambda e^{\lambda x} + qe^{\lambda x} = 0.\)

\( \lambda^2 + p\lambda + q = 0.\)

Viimeinen yhtälö on nimeltään DY:n karakteristinen yhtälö. Karakteristisen yhtälön avulla saadaan alkuperäisen DY:n ratkaisuja. Karakteristisen yhtälön juurten suhteen esiintyy kolme eri tapausta:

1) Karakteristisella yhtälöllä on kaksi erisuurta reaalista juurta \(\lambda_1\neq\lambda_2\). Silloin perusratkaisuiksi voidaan valita \(y_1(x) = e^{\lambda_1x} \) ja \(y_2(x) = e^{\lambda_2x}. \)

2) Karakteristisella yhtälöllä on (reaalinen) kaksoisjuuri \(\lambda_1\). Silloin perusratkaisuiksi voidaan valita \(y_1(x) = e^{\lambda_1 x} \) ja \(y_2(x) = xe^{\lambda_1 x}. \)

3) Karakteristisen yhtälön juuret ovat kompleksilukuja ja muotoa \(\lambda = a \pm bi\), \(b\neq 0\). Silloin perusratkaisut ovat muotoa \(y_1(x) = e^{ax}\cos(bx) \) ja \(y_2(x) = e^{ax}\sin(bx). \)

Toinen kohta voidaan perustella (esimerkiksi) sijoittamalla DY:ön ja kolmas kohta  Eulerin kaavan \( e^{ix}=\cos x+i\sin x\) avulla. Sama idea yleistyy pienin muutoksin myös korkeampiin kertalukuihin.

Koska karakterisitisen yhtälön kertoimet ovat täsmälleen samat kuin alkuperäisessä DY:ssä, niin sitä ei tarvitse joka kerta johtaa uudelleen, vaan tuloksen voi kirjoittaa suoraan DY:tä katsomalla.

Esimerkki 2.

Ratkaise reuna-arvotehtävä

\( \left\{\begin{align}y'' -y' +2y=0 \\ y(0) = 1, y(1)=0 \end{align} \right. \)

Karakteristinen yhtälö on muotoa \(\lambda^2 -\lambda -2 = 0\), joten sen juuret ovat \( \lambda_1 = 2\) ja \( \lambda_2 = -1.\) Yleinen ratkaisu on siis muotoa \( y(x) = C_1e^{2x} + C_2e^{-x}\). Vakiot kiinnittyvät reunaehtojen avulla:

\( \left\{\begin{align}C_1 + C_2=1 \\ e^2C_1 + e^{-1}C_2 = 0 \end{align} \right. \)

\( \left\{\begin{align}C_1 = -\frac{1}{e^3-1} \\ C_2 = \frac{e^3}{e^3-1} \end{align} \right. \)

Ratkaisu on siis \( y(x) = \frac{1}{e^3-1} (-e^{2x} + e^{3-x}).\)

Esimerkki 3.

Tarkastellaan korkeamman kertaluvun DY:ä

\( y^{(4)} - 4y''' +14y'' -20y' +25y = 0.\)

Karakteristinen yhtälö on nyt \( \lambda^4 - 4\lambda^3 +14\lambda^2 -20\lambda +25 = 0\), jonka juuret ovat \( \lambda_1 = \lambda_2 = 1 + 2i\) ja \( \lambda_3 = \lambda_4 = 1 - 2i\). Perusratkaisut ovat \(e^x\sin(2x)\)\(e^x\cos(2x)\)\(xe^x\sin(2x)\) ja \(xe^x\cos(2x)\). Niiden avulla saadaan yleinen ratkaisu

\( y = C_1e^x\sin(2x) + C_2e^x\cos(2x) + C_3xe^x\sin(2x) + C_4xe^x\cos(2x).\)

Esimerkki 4.

Olkoon \( \omega >0\) vakio. DY:n \[ y''+\omega^2y=0 \] karakteristinen yhtälö on \( \lambda^2+\omega^2=0\), jonka juuret ovat \( \lambda=\pm i \omega\). Näin ollen \( a =0\) ja \( b =\omega\)  kolmannessa kohdassa. Koska kyseessä on ns. harmonisen oskillaattorin DY, niin käytetään muuttujana aikaa \( t\). Näin saadaan yleinen ratkaisu \[ y(t)=A\cos (\omega t) +B\sin (\omega t), \], jossa \( A,B \) ovat vakioita. Ne määräytyvät yksikäsitteisellä tavalla, jos tiedetään systeemin alkukohta \(y(0)\) ja alkunopeus \(y'(0)\). Kaikki ratkaisut ovat jaksollisia ja niiden jaksonaika on \(T=2\pi/\omega\). Oikean reunan animaatiossa \( y'(0)=0\); voit itse valita kulmataajuuden \( \omega\) ja alkukohdan \( y(0)=y_0\).

Animaatio. Harmoninen oskillaattori \(y(t) = y_{0}\cos(\omega t)\),
kun \(t\) on aika sekunneissa.

Eulerin lineaarinen DY

Toinen melko tavallinen 2. kertaluvun lineaarinen DY on Eulerin differentiaaliyhtälö

\( x^2y'' + axy' + by = 0,\)

jossa \(a\) ja \(b\) ovat vakioita. Tällainen DY voidaan ratkaista kokeilemalla muotoa \(y(x)= x^r\). Sijoittamalla tämä yhtälöön saadaan

\( r^2 + (a-1)r + b = 0.\)

Tämän yhtälön juurten tyypin perusteella saadaan DY:n perusratkaisut jälleen kolmesta eri vaihtoehdosta:

1) Jos juuret ovat erisuuria reaalilukuja, niin \( y_1(x)= |x|^{r_1}\) ja \( y_2(x)= |x|^{r_2}\).

2) Jos kyseessä on reaalinen kaksoisjuuri, niin \( y_1(x)= |x|^{r}\) ja \( y_2(x)= |x|^{r}\ln |x|\).

3) Jos juuret ovat muotoa \(r = a \pm bi\), niin \( y_1(x)= |x|^{a}\cos(b\ln |x|)\) ja \( y_2(x)= |x|^{a}\sin(b\ln |x|)\).

Esimerkki 5.

Ratkaistaan DY \( x^2y'' - 3xy' + y = 0\). Kyseessä on  Eulerin differentiaaliyhtälö, joten kokeillaan yritettä \(y= x^r\). Sijoittamalla saadaan \( r(r-1)x^r - 3rx^r + x^r = 0 \Rightarrow r^2 - 4r + 1 = 0,\) joten \( r = 2 \pm \sqrt{3}\). DY:n yleinen ratkaisu on siis

\(y = C_1 x^{2+\sqrt{3}} + C_2x^{2-\sqrt{3}}\).

Epähomogeeniset DY:t

Epähomogeenisen toisen kertaluvun DY:n

\(y'' + p(x)y' + q(x)y = r(x)\)

yleinen ratkaisu on muotoa "vastaavan homogeenisen DY:n yleinen ratkaisu" \(+\) jokin epähomogeenisen DY:n yksittäinen ratkaisu", t.s.

\(y(x) = C_1y_1(x) + C_2y_2(x) + y_0(x)\).

Yksittäisratkaisu \(y_0\) löydetään yleensä kokeilemalla (mutta systemaattisiakin menetelmiä on) muotoa "\(r(x)\) yleisillä kertoimilla" olevia lausekkeita. Sijoittamalla tällainen yrite epähomogeeniseen DY:öön, voidaan nämä kertoimet usein ratkaista. Asia selvinnee parhaiten esimerkkien avulla.

Alla oleva taulukko antaa ohjeita yritteen valintaan silloin, kun homogeeninen osa on vakiokertoiminen ja epähomogeeninen termi on jotakin perustyyppiä.  Jos  \(r(x)\) sisältää useita erilaisia taulukon funktioita, niin yritteeseen tulee mukaan kaikki vastaavat termit yleisillä kertoimilla. Taulukossa käytetään lyhennysmerkintänä karakteristista polynomia \(P(\lambda)=\lambda^2+p\lambda+q=0\).

\(r(x)\) sisältää
Yritteeseen tulee mukaan
\(n\):nnen asteen polynomin\(\quad\)
\(A_0+A_1x+\dots +A_nx^n\) ( \(+A_{n+1}x^{n+1}\), jos \(q=P(0)=0\))
\(\sin kx,\ \cos kx\)
\(A\cos kx+B\sin kx\), jos \(P(ik)\neq 0\)
\(\sin kx,\ \cos kx\) \(Ax\cos kx+Bx\sin kx\), jos \(P(ik)=0\)
\(e^{cx}\sin kx,\ e^{cx}\cos kx\ \) \(Ae^{cx}\cos kx+Be^{cx}\sin kx\), jos \(P(c+ik)\neq 0\)
\(e^{kx}\) \(Ae^{kx}\), jos \(P(k)\neq 0\)
\(e^{kx}\) \(Axe^{kx}\), jos \(P(k)=0\) ja \(P'(k)\neq 0\)
\(e^{kx}\) \(Ax^2e^{kx}\), jos \(P(k)=P'(k)=0\)

Huom. Muista, että toisen asteen polynomille pätee

  • \(P(k)=0\) ja \(P'(k)\neq 0\) \(\Leftrightarrow\) \(k\in\mathbb{R}\) on polynomin \(P\) yksinkertainen nollakohta.

  • \(P(k)=P'(k)= 0\) \(\Leftrightarrow\) \(k\in\mathbb{R}\) on polynomin \(P\) kaksinkertainen nollakohta.

  • \(P(ik)\neq 0\) \(\Leftrightarrow\) \(ik\in\mathbb{C}\) ei ole polynomin \(P\) nollakohta; t.s. \(\sin kx\) ja \(\cos kx\) eivät ole vastaavan homogeenisen DY:n ratkaisuja.

Esimerkki 6.

Määritä DY:n \(y''+y'-6y=r(x)\) yleinen ratkaisu, kun

a) \(r(x)=12e^{-x}\)

b) \(r(x)=20e^{2x}\).

Ratkaisut ovat muotoa \(y(x)=C_1e^{-3x}+C_2e^{2x}+y_0(x)\).

a) Sijoitettamalla yrite \(y_0(x)=Ae^{-x},\) saadaan \((A -A -6A)e^{-x} =12e^{-x}\), josta ratkeaa \(A=-2\).

b) Tässä tapauksessa yrite \(Be^{2x}\) ei onnistu, koska se on vastaavan homogeenisen DY:n yleisen ratkaisun osa, ja tuottaa pelkän nollan, kun se sijoitetaan epähomogeenisen DY:n vasemmalle puolelle. Oikea yrite on nyt muotoa \(y_0(x)=Bxe^{2x}\). Sijoittamalla saadaan

\[ (4B+2B-6B)xe^{2x}+(4B+B)e^{2x} = 20e^{2x}, \]

josta ratkeaa \(B=4\).

Näillä vakioiden \(A\) ja \(B\) arvoilla saadaan epähomogeenisen DY:n yleinen ratkaisu, johon jää jäljelle kertoimet \(C_1\) ja \(C_2\).

Esimerkki 7.

Ratkaise DY \(y''+y'-6y=12e^{-x}\) alkuehdoilla \(y(0)=0\), \(y'(0)=6\).

Edellisen esimerkin perusteella yleinen ratkaisu on \(y(x)=C_1e^{-3x}+C_2e^{2x}-2e^{-x}\). Derivoimalla saadaan \(y'(x)=-3C_1e^{-3x}+2C_2e^{2x}+2e^{-x}\). Alkuehdoista saadaan yhtälöpari

\[ \begin{cases} 0=y(0)=C_1+C_2-2 &\\ 6=y'(0)=-3C_1+2C_2+2, &\\ \end{cases} \]

jonka ratkaisu on \(C_1=0\) ja \(C_2=2\). Alkuarvotehtävän ratkaisu on siis \(y(x)=2e^{2x}-2e^{-x}\).

Example 8.

Tyypillinen 2. kertaluvun DY:n sovellus on ns. RLC-piiri, jossa esiintyy sarjaan kytkettyinä vastus (resistanssi \( R\)), käämi ( induktanssi \( L \)), kondensaattori (kapasitanssi \( C \)) ja ajasta riippuva lähdejännite \( E(t)\). Piirissä kulkeva virta \( y(t)\) toteuttaa DY:n \[ Ly''+Ry'+\frac{1}{C}y=E'(t).\] Ratkaistaan tämä DY (keinotekoisilla kertoimilla) tapauksessa \[ y''+10y'+61y=370\sin t.\]

Homogeenisen DY:n karakteristinen yhtälö on \( \lambda^2+10\lambda +61=0\), jonka ratkaisut ovat \( \lambda = -5\pm 6i\). Näin saadaan homogeenisen DY:n perusratkaisut \( y_1(t)=e^{-5t}\cos(6t)\) ja \( y_2(t)=e^{-5t}\sin(6t) \). Etsitään yksittäisratkaisu yritteellä \(y_0(t)=A\cos t +B\sin t\). Sijoittamalla yrite epähomogeeniseen yhtälöön ja ryhmittelemällä termejä saadaan yhtälö \[ (60A+10B)\cos t +(60B-10A)\sin t = 370\sin t. \] Tämä yhtälö toteutuu kaikilla \( t\) (vain) silloin, kun

\[ \begin{cases} 60A+10B=0 &\\ -10A+60B=370, &\\ \end{cases} \]

josta saadaan \( A=-1\) ja \( B=6\). Yleinen ratkaisu on siis muotoa \[ y(t)=e^{-5t}(C_1\cos(6t)+C_2\sin(6t)) -\cos t+6\sin t .\] Huom. Eksponenttitermit menevät nollaan hyvin nopeasti ("transienttivirta") ja jäljelle jää värähtely \[ y(t)\approx -\cos t+6\sin t.\]