3. Aikaansaamaton monissa asioissa jo vuosien ajan

  • Pitkään jatkuneen aikaansaamattomuuteen saattaa liittyä alhaista tunnollisuutta. Persoonaltaan vähän tunnolliset ihmiset eivät juuri ole tottuneet asettamaan tavoitteita tai organisoimaan elämäänsä. Mikäli tunnistat itsesi vähän tunnolliseksi, se ei tarkoita, ettetkö voisi oppia asettamaan päämääriä ja pyrkimään niihin pitkäjänteisesti, mutta se voi vaatia hieman aktiivisempaa harjoittelua.


  • Pitkään jatkunut aikaansaamattomuus voi myös liittyä piirrekimppuun, johon yhdistyy häiriintyvyys, impulsiivisuus ja taipumus tylsistymiseen. Tällöin on helppo kuvitella, että pitkäjänteinen aikaansaaminen voi olla vaikeaa ja vaatia paljonkin harjoittelua. Erityisesti itselle sopivien työskentelytapojen ja -ympäristön löytäminen on usein keskeistä.


  • Kolmas pitkäaikaisen aikaansaamattomuuden altistustekijä on yksinkertaisesti tapa olla tekemättä opintoja. Opiskelijoilla on usein suurikin vapaus valita milloin ja miten hän opiskelunsa tekee, mikä voi johtaa tapaan, ettei opiskeluun käytä juurikaan aikaa. Tapa voi esimerkiksi juontaa juurensa esimerkiksi lukio-ajoilta, jolloin opinnoissa saattoi pärjätä huomattavasti vähemmällä työmäärällä. Tapa voi olla syvälle juurtunut, mutta sitä on mahdollista muokata aktiivisella harjoittelulla.