4. Aikaansaamaton monissa asioissa viime aikoina

  • Väsymys ja energian vähyys ovat yleisiä syitä kokea aikaansaamattomuutta. Joskus omaa väsymystään on myös hankala huomata, minkä vuoksi kannattaakin välillä pysähtyä tarkastelemaan omaa väsymystasoaan aikaansaamattomuuden iskiessä. Näissä tilanteissa on tärkeää antaa itselle aikaa levätä ja palautua. Jos väsymys ei lähde levolla, kyse saattaa olla uupumuksesta tai masennuksesta.


  • Alhainen vireystila voi olla myös aikaansaamattomuuden taustatekijä. Jos aikaansaamattomuus liittyy johonkin tiettyyn vuorokauden tai vuoden aikaan, voi olla tärkeää koittaa tunnistaa rytmejä, jotka vaikuttavat omaan vireystilaan. Mikä auttaisi vireystilan ylläpitoon? Tai olisiko mahdollista siirtää haastavien tehtävien tekoa ajankohtaan, jolloin vireystila on korkeampi?


  • Elämäntilanteella saattaa olla myös suuri vaikutus aikaansaamiseen. Etenkin elämän suuret muutosvaiheet saattavat saada aikaan tilanteen, jossa on jonkin aikaa aikaansaamaton olo monienkin asioiden suhteen. Tällaisten tilanteiden kohdalla rutiinit auttavat toimimaan edes suhteellisen tehokkaalla tavalla. Toisaalta elämän muutostilanteissa on myös hyvä antaa mielelle aikaa sopeutua muutoksiin ja hyväksyä oma aikaansaamattomuus.