5. Aikaansaamaton yhdessä asiassa viime aikoina

  • Tehtävän epämiellyttävyys on usein tärkein tunnusmerkki tehtävälle, johon ei tule tartuttua. Onko tehtävä vaikea, tylsä tai liiankin helppo? Saattaa myös olla, että tehtävä sinällään on neutraali, mutta siihen on yhdistynyt jotain, jonka tuntuu epämiellyttävältä. Jos esimerkiksi esiintymistilanteista on huonoja kokemuksia, pelkkä esitelmän valmistelu voi tuntua vastenmieliseltä. Ikävien asioiden välttely on luonnollista ihmiselle, mutta omaa välttelykäyttäytymistä voi opetella vähentämään harjoittelun avulla. Ajankäytön suunnittelu ja suunnitelmassa pysyminen voikin olla tähän ensimmäinen askel!


  • Omien taitojen epäileminen voi myös olla tärkeä aikaansaamattomuutta selittävä tekijä. Mikäli et usko, että kykenet selviytymään tehtävästä, et todennäköisesti myöskään tartu siihen. Joskus myös oma käsitys itsestä opiskelijana voi olla niin negatiivinen, että omien taitojen epäileminen ulottuu lähes kaikkiin opintoihin liittyviin asioihin - mikä luonnollisesti hankaloittaa asioihin tarttumista. Jos huomaat jatkuvasti epäileväsi omia taitojasi, kannattaa olla yhteydessä opintopsykologeihin ja tulla pohtimaan syvemmin miten tällaista epäilystä voisi käsitellä. 


  • Pitkä aika tehtävän määräaikaan voi myös olla aikaansaamattomuutta selittävä tekijä. Ihmisen tarmo tarttua tehtäviin yleensä kasvaa huimasti, kun tehtävän deadline lähestyy. Jos deadlineen taas on pitkä aika, ei tehtävään tule kovin helposti tartuttua. Tällaisessa tilanteissa omien osatavoitteiden asettaminen voisi tuoda määräaikaa ajatuksissa lähemmäksi ja helpottaa tehtävään tarttumista.