1. Mitä ovat aikavarkaat?

Joskus käytämme tolkuttomasti aikaa asioihin, jotka vievät hieman yllättäen leijonan osan päivästämme. Nämä asiat ”varastavat” aikaamme, vaikkemme itseasiassa tahtoisi käyttää niihin niin paljon aikaa. Tästä syystä niitä kutsutaankin aikavarkaiksi.

Aikavarkaat ovat yksilöllisiä asioita, joihin kuluu arjessa aikaa huomaamattamme ja usein suunnittelematta. Esimerkiksi sähköpostien, uutisten tai sosiaalisen median tarkastelu voi monelle meistä olla iso aikavaras. Kun tarkistelemme sähköposteja useita kertoja pitkin päivää, tulemme huomaamatta viettäneeksi paljon enemmän aikaa sähköpostin äärellä, kuin itseasiassa tarvitsisi. Muita esimerkkejä aikavarkaista voi olla myös perfektionismi ja yksityiskohtiin keskittyminen, huono delegointi, asioiden murehtiminen yksin tai vaikkapa saman asian tarkistelu moneen kertaan. 

Joskus aikavarkaiden parissa vietetty aika saattaa myös liittyä asioiden välttelyyn: tuleeko somessa vietettyä aikaa silloin kun täytyisi tarttua hankalalta tuntuvaan tenttikirjaan? Jos huomaat omien aikavarkaiden liittyvän erityisesti asioiden välttelyyn ja prokrastinointiin, tutustu myös materiaaliin prokrastinaatiosta ja aikaansaamattomuudesta!

Pääset seuraavalle sivulle painamalla sivun oikeassa alakulmassa olevaa nuolta.