3. Tips för att göra ett veckoschema

Att göra ett veckoschema


Reservera tid varje vecka framöver för att göra ett veckoschema. Skriv in dina mål i veckoschemat, spjälka upp dem i konkreta sysslor och skriv in sysslorna i kalendern. En del av sysslorna, såsom att delta i en föreläsning, kan föras direkt in i kalendern. I fråga om en del sysslor är det inte möjligt att på förhand veta någon exakt tidpunkt. Dessa kan skrivas in som dagens huvudpunkt i schemat. Föreläsningar och övningar kan du länka direkt från MyCourses till t.ex. Googles kalender.

  • Kolla kalendern dagligen.
  • Fundera på morgonen vad som är dagens huvudpunkt.
  • Kolla listan över dina mål varje vecka (skriv ut den och sätt upp väggen).
  • Identifiera vilka mål som är viktigast för dig.
  • Se till att du har en klar bild av dagens sysslor och vad som är dagens huvudpunkt samt vad du planerar få gjort denna vecka.

 

‘Recognise your prime time and defend it ruthlessly’

 

Alla människor har en bästa tid på dagen (prime time). Kom underfund med vilken som är din bästa tid på dagen och använd den till att utföra de sysslor som är viktigast. Stå på dig och tacka nej till annat under denna tid. Uteslut störande faktorer. Stäng av alla kommunikationsmedel. Varje gång du blir avbruten mitt i en svår uppgift tar det 15 minuter innan du återfår full koncentration.

 

Att självständigt göra upp en studieplan i kalendern

Högskolestudier innebär för det mesta självständigt arbete. Anteckna tydligt den tid du tänker använda t.ex. för att förbereda dig inför en föreläsning. Du får ut mera av föreläsningen om du har bekantat dig med materialet i förväg. Anteckna även den tid du tänker använda för att repetera innehållet i föreläsningen, t.ex. dagen efter föreläsningen. Då blir det betydligt lättare att läsa till tentamen. När du repeterar kan du sammanfatta det centrala innehållet i föreläsningen t.ex. genom att visualisera det på något sätt.