Seuraavan harjoituksen voit lukea tekstinä tai kuunnella mielikuvaharjoituksena.

Tämä lyhyt harjoitus auttaa sinua huomaamaan millainen olotilasi on ollut tänään. Pysähdy hetkeksi ja hengitä muutaman kerran rauhallisesti. Anna huomiosi kiinnittyä kehoosi: millaisia tuntemuksia kehossasi on tällä hetkellä? Mitä mielessäsi liikkuu tällä hetkellä? Millainen päivä sinulla on ollut tai mitä on vielä edessä tänään?

Tuo mieleesi sitten liikennevalot: vihreä, keltainen ja punainen valo. Millaisilla liikennevaloilla olet tänään liikkeellä?

Vihreä valo tarkoittaa tasapainotilaa: olosi on hyvä, sinulla on tarpeeksi sopivia haasteita ja tekemistä, mutta myös aikaa ja mahdollisuuksia palautua. Et ole liian stressaantunut, etkä jännittynyt, ja koet saaneesi tarpeeksi lepoa. Jos tunnistat tämän hetkisen olotilasi olevan vihreän valon kohdalla, kysy itseltäsi, mitä hyvää ja toimivaa nykyisessä tilanteessasi on ja miten voisit vaalia sitä myös jatkossa. Jatka eteenpäin samalla mallilla.

Keltainen valo taas tarkoittaa sitä, että olet ylikierroksilla, eli sinulla on enemmän vaatimuksia, tekemistä ja stressiä kuin palautumismahdollisuuksia tällä hetkellä, joten joudut kuluttamaan energiavarastoja. Stressitasot voivat olla myös koholla vaikka nauttisit tilanteesta ja stressisi olisi positiivista. Nyt on hyvä aika pysähtyä hetkeksi ja tarkastella tilannetta. Lyhytaikainen keltaisilla oleminen ei ole haitallista, kunhan löydät säännöllisesti itsesi jälleen vihreältä liikennevalolta. Liian pitkään keltaisilla etenemisessä mieli ja keho ylirasittuvat – ja alat saada stressioireita, keskittymis- ja univaikeuksia, levottomuutta ja väsymystä. Jos tunnistat olevasi tällä hetkellä keltaisella valolla, kysy itseltäsi, onko tilanne jatkunut jo pitempään, ja onko sinulla pian aikaa rauhoittua ja palautua? Mitä tarvitsisit, että voisit päästä takaisin vihreälle valolle?

Pitkäaikainen keltaisella valolla eteneminen voi johtaa siihen, että päätyy punaisen liikennevalon, eli pakkopysähtymisen kohdalle. Punainen valo tarkoittaa romahtamista alikierroksille: sitä kuvaavat uupumus, mikään ei huvita, ei jaksa mitään ja kaikki tuntuu turhalta ja toivottomalta. Jos tunnistat olevasi punaisella liikennevalolla, kysy itseltäsi jälleen onko tilanne jatkunut jo pitempään? Huomaa, että tarvitset lepoa ja palautumista. Mitä tarvitsisit juuri nyt, jotta se olisi mahdollista? Jos koet olleesi punaisella liikennevalolla jo pitempään, eikä lepääminen auta tai sinusta tuntuu, ettei se ole edes mahdollista, älä jää yksin, vaan hae tilanteeseen tukea.

Millä liikennevaloilla olet ollut liikkeellä tänään? Skannaa vielä kehosi ja mielesi päästä varpaisiin, ja ole rehellinen itsellesi tämän hetkisestä olotilasta.

Voit toistaa tämän harjoituksen päivittäin vaikkapa nähdessäsi päivän ensimmäiset oikeat liikennevalot.

Last modified: Monday, 13 January 2020, 3:44 PM