Lukupiirityöskentely on itsenäistä ryhmätyötä. Kurssihenkilökunta on paikalla luentosalissa ja vastaa mielellään kysymyksiin, mutta varsinainen työskentely tapahtuu opiskelijoiden ehdoilla ja kunkin ryhmän (ensimmäisessä tapaamisessa) sopimien sääntöjen mukaisesti.

Valmistavan lukupiirin ajatuksena on käydä yhdessä läpi lukumateriaali ja sen pohjalta heränneet kysymykset. Samalla lukupiiri valmistaa opiskelijat kunkin luentokerran aiheeseen ja edistää vuorovaikutteisuutta luennolla. Lukupiirissä opiskelijat tutustuvat itsenäisesti annettuun lukumateriaaliin, ja tämän jälkeen keskustelevat siitä yhdessä ryhmän kanssa lukupiiritapaamisessa. 

Kuhunkin lukupiiritapaamiseen liittyvä aineisto listataan noin viikkoa aiemmin MyCoursesiin: jokaisen tehtävänä on hakea tuo materiaali itseTapaamisten aineisto koostuu aiheeseen liittyvistä artikkeleista ja/tai käytännön kontekstia tarjoavasta materiaalista kuten lehtijutuista. Lukumateriaaliin voi sisältyä myös täydentävää lisämateriaalia: tämän lukeminen on vapaaehtoista. Jokaisen ryhmän jäsenen tulee lukea jo ennen tapaamista etukäteen annettu lukumateriaali ja kirjoittaa itselleen muistiin erityisen kiinnostavia ja/tai epäselviä kohtia lukupiiritapaamista varten. Lukupiiritapaamisessa ei enää referoida aineiston sisältöä, vaan keskustellaan materiaalin pohjalta esiin nousseista kysymyksistä ja ajatuksista.

Lukupiirissä on kaksi kiertävää roolia: puheenjohtaja ja sihteeri. Jokainen opiskelija toimii noin kaksi kertaa molemmissa tehtävissä. Ryhmä huolehtii itse tehtävien kierrätyksestä ja päättää missä järjestyksessä ryhmän jäsenet ko. tehtävissä toimivat. Opettajat ja assistentit päivystävät luentosalissa lukupiiritapaamisten aikana ja vastaavat tarvittaessa aineistoa tai tehtäviä koskeviin kysymyksiin.

Yhden lukupiiritapaamisen kesto on noin 60 minuuttia. Ryhmän kulloinenkin puheenjohtaja pitää aluksi lukupiirin aiheeseen liittyvän lyhyen alustuksen (max. 5 min) sekä vastaa keskustelun kulusta. Ryhmän kulloinenkin sihteeri puolestaan tekee keskustelusta muistiinpanot sekä kirjoittaa tapaamisen lopuksi sovitut kysymykset kurssin Presemo-sivulle (kts. alla). Sihteeri myös vastaa lukupiiriraportin kokoamisesta ja palauttamisesta tapaamisen jälkeen. Tarkemmat tehtäväkuvaukset alla.

Oleellista lukupiirikeskusteluissa on annetun aiheen kriittinen analysointi mahdollisimman monesta eri näkökulmasta: nosta siis keskusteluun rohkeasti oma näkökulmasi! Muista kuitenkin samaan aikaan kunnioittaa muiden mahdollisesti poikkeavia ajatuksia ja näkökulmia; kyseessä ei ole väittelykilpailu vaan ajatuksena on yhdessä jäsennellä annettua tekstiä kaikkia hyödyttävällä tavalla. Jos lukupiirin aihe taas on teknisempi, voi tapaaminen keskittyä käymään materiaalin läpi niin, että jokainen varmasti ymmärtää käsitellyt ilmiöt ja aineiston suositukset.

Lukupiirin lopuksi, ennen keskustelun päättämistä ryhmä listaa kaksi kiinnostavinta kysymystä Presemoon (http://presemo.aalto.fi/rto2020) ja valmistautuu taustoittamaan kysymyksensä. Presemo-kysymyksistä keskustellaan lukupiirin jälkeen yhdessä luennoitsijan kanssa. Huomaa että Presemo-chat on moderoitu, joten kysymykset tulevat näkyviin vasta ylläpidon hyväksyttyä ne.

Puheenjohtaja

  • Puheenjohtajan vastuulla on lukupiiritapaamisen sujuva ja tasapuolinen kulku. Puheenjohtaja siis varmistaa, että kaikki ryhmän jäsenet osallistuvat keskusteluun eikä kukaan dominoi keskustelua liiaksi. Puheenjohtaja myös pitää huolen siitä, että kaikki lukumateriaalin keskeiset teemat sekä annetut kysymykset käsitellään annetussa aikataulussa.
  • Tapaamisen aluksi puheenjohtaja alustaa keskustelua lyhyesti (noin 5 min) sekä huolehtii tämän jälkeen keskustelun etenemisestä ja aikataulussa pysymisestä. Puheenjohtajan tekemä alustus voi olla joko kirjallinen ja suullinen tai pelkästään suullinen.
  • Puheenjohtajan alustus ei ole pelkästään annetun lukumateriaalin referointia, vaan sen tarkoitus on esittää kyseenalaistavia, kriittisiä ja keskusteluun innostavia sekä avaavia näkökulmia aiheesta.

Sihteeri

  • Sihteeri pitää kirjaa lukupiiritapaamisessa käydystä keskustelusta kiinnittäen huomiota ryhmän eri jäsenten esittämiin argumentteihin ja pyrkien selkeään, keskustelua yhteenvetävään tekstiin.
  • Tapaamisen lopuksi ennen luentoa sihteeri kirjaa keskustelun pohjalta ylös ko. luentokertaan liittyvät mielenkiintoisimmat tai kiperimmät kysymykset tai muun ohjeistetun materiaalin kurssin Presemo-sivulle (kts. yllä). Ryhmien kysymykset muodostavat yhdessä lukupiiritapamista seuraavan luentokeskustelun pohjan.
  • Luennon jälkeen sihteeri koostaa lukupiiriryhmän käymästä keskustelusta tapaamisen jälkeen esseemuotoisen 300-500 sanan lukupiiriraportin. Lukupiiriraportit palautetaan aina tapaamista seuraavana keskiviikkoiltana - siis yksi työpäivä ennen seuraavaa luentoa. Palautuksen tarkka deadline on klo 23:59; viisainta on toki palauttaa raportti huomattavasti aiemmin illalla.
  • Ennen palautusta sihteeri pyytää ryhmäläisten kommentit raporttiin esim. Lukupiiri-sivulta löytyvän yleisen keskustelufoorumin kautta. Kommentointiin on hyvä varata riittävästi aikaa, joten raporttiluonnoksen täytyy olla ryhmäläisillä viimeistään yksi arkipäivä ennen raportin deadlinea (siis tiistai-iltana). Kommenttikierroksen jälkeen yhteenveto palautetaan ryhmän omaan MyCourses-kansioon tästä seuraavaan iltaan mennessä (ts. keskiviikkoiltana - kts. edellinen kohta).
  • Lukupiiriraporttiin kirjoitetaan jokaisen ryhmäläisen nimi sekä nimen perään se, onko ko. henkilö osallistunut siinä kuvattuun lukupiiritapaamiseen.
Last modified: Monday, 21 September 2020, 11:25 PM