Osion kuvaus

 • Voidaksesi työskennellä Otakaari 7 Aalto Studiosin puvuston tiloissa (ompelimo, värjäämö, pesula ja pukuvarasto), sinun tulee suorittaa tämä perehdytysverkkokurssi ja käytännön harjoitteet hyväksytysti.

  Tilat ja laitteet osiot voit suorittaa tarpeidesi mukaan. Jos et tarvitse esim. värjäämöä, voit jättää osion suorittamatta. Työlupa eri tiloihin myönnetään valintojesi perusteella.

  Tämän kurssin käytyään, opiskelija:

  • Tuntee työpajan tilat ja laitteet.
  • Osaa toimia tiloissa ja työskennellä laitteilla turvallisesti.
  • Osaa toimia mahdollisessa hätätilanteessa.
  • Tuntee työpajan säännöt ja toimintatavat.

  Tämän verkkokurssin suoritettuasi, ota yhteyttä työpajamestariin, sopiaksesi suorituksen loppuun saattamisesta. Työpajat ja työturvallisuuskurssille (1op) ilmoittautuneet jatkavat käytännön harjoittelua lukujärjestyksen mukaisesti.

  Esitietovaatimuksena tälle kurssille on auttava osaaminen tekstiilien kanssa työskentelystä.

  Tällä hetkellä tämä kurssi ei valitettavasti ole vielä optimoitu mobiililaitteille. Erityisesti Quiz (kyselyt) suositellaan suoritettaviksi tietokoneella. Google Chrome selain ei valitettavasti ole yhteensopiva yliopiston järjestelmien kanssa tällä hetkellä.

  Huomaa, että tämän verkkokurssin vasemman laidan navigaatio saattaa olla sinulla piilotettuna. Saat navigaation esille klikkaamalla vasemman yläkulman suorakulmaista valkoista "lista" ikonia. Siirry osiosta toiseen vasemman laidan valikon kautta, jos käytät sivujen alareunassa olevaa nuolinäppäintä sivulta toiselle siirtymiseen, voi jotain informaatiota jäädä näkemättä. Nuolinäppäimet vievät suoraan seuraavan osion "sisäsivuille".

  Kuva napista, jota pitää painaa, jos sivuston navigaatio on piilotettuna näkyvistä.


  • Covid-19 restrictions:
   Please note that because of the restricted access to the campus we are only open for ongoing coursework and official research projects. Be in contact with the workshop master at the latest two days before your proposed booking.
 • Ompelimossa voit kaavoittaa, muotoilla ja sovittaa, sekä leikata ja koota tuotteita monipuolisin välinein. Pukuvaraston tuotteita voit hyödyntää kurssitöissä sekä esittävän taiteen tuotannoissa ja pukuhuolto on helppoa hyvin varustellussa pesulassa. Värjäämö palvelee tuotteiden värjäyksessä ja pintakäsittelyssä sekä kostean työskentelyn tilaa edellyttävissä projekteissa.

  Erikoislaitteiden osalta on mahdollista hyödyntää ARTS infran työpajoja https://www.aalto.fi/fi/arts-infra (kirjaudu sisään nähdäksesi sisältö).

  Ompelimo, yleiskuva ovelle päin

  Puvusto kuuluu Aalto Studios Workshops kokonaisuuteen tarjoten käyttöösi vaivatta myös Lavastamon ja Aalto Fablabin tarjoamat mahdollisuudet https://studios.aalto.fi/. Työympäristö ja henkilöstön asiantuntemus sijoittuvat esittävän taiteen kontekstiin sekä digitaalisen työstön menetelmiin.

  Työskentelyajat

  Puvustossa työskentely on mahdollista arkisin 9-16 työpajamestarin ollessa paikalla. Työskentelyluvan saatuasi, voit työskennellä ompelimossa, pukuvarastossa ja pesulassa itsenäisesti joka päivä 8-20. Värjäämössä voit työskennellä perehdytyksen jälkeen arkisin 9-16. Pukuvarasto avataan aina pyydettäessä.

  Huomaathan tarkistaa puvuston ovessa olevasta tilakalenterista meneillään olevat kurssit tai kysyä vapaista työskentelyajoista työpajamestarilta. Etusijalla tilan käytössä ovat ARTSin lukujärjestyksen mukaiset kurssit ja tuotannot.

 • Osiossa tutustut Aalto Studios Workshops yleisiin sääntöihin, sekä perehdyt tarkemmin työpajakohtaisiin toimintaohjeisiin.

  Pukuvarasto, yleiskuva

 • Osiossa perehdyt turvalliseen toimintaan työpajaympäristössä. Opit todennäköisimmistä vaaroista ja niiden ehkäisystä sekä asianmukaisesta suojautumisesta. Työturvallisuusvastuut tekevät näkyväksi oman vastuusi yhteisestä turvallisesta työympäristöstä. Tutustut lisäksi erilaisissa hätätilanteissa toimimiseen.

  Värjäämö, vaaramerkit

 • Seuraavissa tilat ja laitteet -osioissa (ompelimo, värjäämö, pesula ja pukuvarasto) opit valitsemaan tarpeisiisi soveltuvan puvuston tilan sekä laitteen. Lisäksi tutustut mm. laitteiden perussäätöihin ja vian määritykseen. Värjäämön osuus esittelee lyhyesti värjäyksen perusteet. Itsenäinen työskentely tiloissa vaatii hyväksytyn verkkokurssin lisäksi käytännön harjoitteiden suorittamisen ompelimossa ja värjäämössä.

  Tutustu tässä osiossa erityisesti ompelimon käsikirjaan sekä laitteiden eri käyttötarkoituksiin. Syventyminen ompelimon laitteisiin jatkuu opintoihisi liittyvien harjoitustöiden yhteydessä. Huomaathan, ettei kaikkea tarvitse opetella nyt ulkoa. Käyttövideoihin ja tarkempiin laitekohtaisiin ohjeistuksiin (esim. langoituskaaviot), voit palata koko opintojesi ajan.

  Viimeistelet työskentelylupasi ompelimoon osoittamalla osaavasi seuraavat asiat käytännössä:

  1. Teollisen suoraommelkoneen langoitus, puolaus, neulan vaihto ja asetusten säätäminen.
  2. Saumurin langoitus.
  3. Ompelu edellä mainituilla koneilla.
  4. Höyrysilityspisteen turvallinen käyttö.

  Ompelimo, ompelukoneet

  Ompelimossa käytössäsi ovat yleisimmät vaatetusteollisuuden koneet ja höyryttimet, isot leikkuupöydät, kaavoitusvälineistö, sovitustila sekä mallinukkeja. Lisäksi voit hyödyntää alan tekniikkaan liittyvää kirjallisuutta sekä selata tekniikkakokeilukansioita ja materiaalintoimittajien näytekansioita.

 • Tässä osiossa tutustut värjäyksen perusteisiin sekä värjäämön | wetlabin laitteisiin ja mahdollisuuksiin. Huomaathan, että tässä tilassa Työturvallisuus -osion opit korostuvat. Kemikaaliturvallisuuteen ja tilakohtaisiin toimintaohjeisiin täytyy kiinnittää erityistä huomiota. Oppimaasti testataan kyselyn lisäksi käytännön harjoituksen yhteydessä.

  Viimeistelet työskentelylupasi värjäämöön tekemällä ensimmäisen värjäysharjoituksen työpajamestarin ohjauksessa, mielellään ensimmäisen opintoihisi liittyvän projektin/ kurssin yhteydessä. Sovithan hyvissä ajoin värjäysharjoituksen ajankohdasta työpajamestarin kanssa.

  Värjäämö, yleiskuva

  Värjäämössä | Wetlabissa voit pintakäsitellä materiaaleja sekä värjätä kattilassa ja koneella. Käytössäsi on Dylon -suoravärit sekä yleisimmät vesiohenteiset painopastat ja pigmentit. Kostean työskentelyn tila mahdollistaa esim. erilaiset Biotaide -kokeilut, myös kasvi- ja reaktiivivärjäys on mahdollista.

 • Osiossa tutustut pesulan ja pukuvaraston mahdollisuuksiin tarkemmin. Itsenäinen työskentely näissä tiloissa on mahdollista heti verkkokurssin suorituksen jälkeen. Työpajamestari ohjaa ensimmäisellä kerralla pukuvaraston ja pesulan laitteiden käytössä.

  Pesula, pukuhuolto

  Pukuvarastosta löydät projektiisi miesten ja naisten vaatteita, asusteita, koruja sekä meikkejä ja ihonhoitotuotteita. Lisäksi lainattavissasi on kuvauksia varten rekkejä, meikkipeilejä, matkahöyryttimiä sekä ompelutarvikepakkeja. Tuotantovarasto on käytettävissäsi puvustuksen säilyttämiseen tuotannon ajan.


  Pesulassa huolletaan kaikki pukuvarastoon palautuvat tuotteet. Hyvin varustellussa pesulassa voit vesipestä vaatteita ja materiaaleja. Otsonointi on hyvä vaihtoehto tuotteille, jotka eivät kestä vesipesua tai kaipaavat vain hygieniatason parantamista. Kemiallista pesua vaativissa tuotteissa esim. tahriintunut puvun takki, käytämme ammattipesulaa.

  Pesula on puhtaan työskentelyn tila. Huomaathan, että värjäys ja patinointi on pesulassa ehdottomasti kielletty.
 • Kiitos online -perehdytyskurssin suorittamisesta!

  Muistathan antaa vielä palautetta kurssista ja sopia työpajamestarin kanssa seuraavien käytännön harjoitteiden aikataulusta.

  Ompelimo (1,5h):

  1. Teollisen suoraommelkoneen langoitus, puolaus, neulan vaihto ja asetusten säätäminen.
  2. Saumurin langoitus.
  3. Ompelu edellä mainituilla koneilla.
  4. Höyrysilityspisteen turvallinen käyttö.

  Värjäämö (2,5h):

  1. Ohjattu värjäystyö (miellään kurssityöhön/ projektiin liittyen).