Topic outline

  • Kurssiesseet ovat lyhyitä kirjallisia tehtäviä, joissa vedetään yhteen luennoilla ja kurssikirjallisuudesta omaksuttua tietoa. Tehtävät ovat yksilösuorituksia, ja ne palautetaan MyCourses-alustan kautta. Kurssiesseiden tehtävänannot julkaistaan tällä sivulla tehtävää koskevan luennon yhteydessä. Niiden edellä on aina harjoiteltavana jokin pieni kirjoittamiseen liittyvä materiaali/tehtävä, jonka teemaa erityisesti painotetaan juuri sen kurssiesseen arvioinnissa.

    Kurssiesseiden aiheet:

    1. Yksilö organisaatiossa (luvut 1 ja 2)
    2. Organisaatiokulttuurit
    3. Ryhmätoiminta ja organisointi osana asiantuntijatyötä


    Kurssiesseiden arvostelussa käytetään seuraavia, SOLO-taksonomian (Structure of the Observed Learning Outcome) mukaisia kriteerejä:

    25 % pisteistä: suoritus tuo esiin jonkin perustellun, tehtävään liittyvän näkökulman, mutta on käsitelty puutteellisesti.

    50 % pisteistä: vastaus tuo esiin useampia tehtävään liittyviä, relevantteja näkökulmia, mutta käsittelee niitä toisistaan erillään luettelomaisesti; vastauksesta ei hahmotu kokonaisymmärrystä. Argumentointiin ja perusteluihin on kiinnitetty huomiota, mutta ne ovat puutteellisia.

    75 % pisteistä: vastauksessa kuvataan tehtävään liittyviä eri näkökulmia sekä näiden välisiä suhteita ja perustellaan tehtyjä valintoja kohtuullisen selkeästi ja teoriaan nojaten.

    100 % pisteistä: vastauksessa on yhdistetty tehtävään liittyviä eri teoreettisia näkökulmia ymmärrystä osoittavaksi kokonaisuudeksi ja osoittaa opiskelijan kykyä soveltaa teoriaa käytäntöön esimerkkien tai omien kokemusten kautta; opiskelija käsitteellistää/yleistää kokonaisuuden laajempaan viitekehykseen. Vastauksen argumentointi ja perustelut ovat selkeitä, luontevia ja teorian kanssa linjassa.

    Kurssiesseiden arvioinnissa käytetään skaalaa 0-27, puolen pisteen tarkkuudella.

    Tehtävien palautus myöhässä on mahdollista, mutta aiheuttaa pistevähennyksen; kts. lisätiedot Suoritustapa-sivulta.

    Viikko ennen jokaisen kurssiesseen palautusta järjestetään vapaaehtoinen kirjoituspaja. Kirjoituspajoissa voit työstää keskeneräistä tekstiäsi ja saat opiskelijatovereiltasi ja opettajilta apua tekstin tehokkaasta muotoilusta ideasta laadukkaaseen tekstiin. Pajat ovat laskarinomaisia, rentoja tapaamisia, joiden tarkoituksena on sekä auttaa osallistujia tehokkaampaan tekstin tuottamiseen että nostaa syntyvän tekstin laatua (ja siten arvosanoja!) entisestään. Kirjoituspajoihin osallistumisesta jaetaan yksi lisäpiste.

    • Tervetuloa tieteellisen tekstin maailmaan!


    • Kurssiessee 1

      Ensimmäisessä kurssiesseessä harjoitellaan kurssin sisältöjen lisäksi sitä, miten teksti syntyy kirjoittamisprosessin tuloksena. Lue ensin tämän linkin takaa vähän siitä, millainen teksti on essee.

      Katso sitten kirjoittamisen prosessiin ja esseeseen liittyvä interaktiivinen video ja tee sen tehtävät. Kun teet kurssiesseetä 1, kiinnitä huomiota juuri prosessiin. Älä siis kirjoita ja palauta esseetä yhdellä istumalla, vaan työstä siihen liittyviä tekstejä joko itseksesi tai vapaaehtoisessa kirjoituspajassa 1 ja palauta vasta, kun on deadline. 

    • Kirjoituspajat

      Kurssiesseiden työstämisen avuksi järjestetään kolme kirjoituspajaa Zoomissa:

      Kirjoituspaja 1 torstaina 1.10. klo 12:00-14:00

      Kirjoituspaja 2 maanantaina 9.11. klo 12:00-14:00

      Kirjoituspaja 3 maanantaina 30.11. klo 12:00-14:00

      Kirjoituspajat on tarkoitettu kaikentasoisille kirjoittajille; osallistumisen kannalta on hyvä, että olet aloittanut tehtävän teon, mutta alustavat ideat vastaamiseen riittävät kyllä. Paja toteutetaan Zoomissa tässä erillisessä tapahtumassa, ja siihen osallistuminen on vapaaehtoista. Pajaan osallistumisesta saa yhden lisäpisteen, joten kaikkiin kirjoituspajoihin osallistumisesta voi saada yhteensä kolme lisäpistettä arvosanaa nostamaan. Lisäksi tavoitteena on, että pajatyöskentelyn avulla osallistujat voivat parantaa kurssitehtävien arvosanoja.

      Pajassa työskennellään joustavasti osallistujien mieltymysten mukaisesti, pääosin satunnaisissa ryhmissä (Breakout Rooms) ja halutessasi voit välillä kirjoittaa tekstiä yksin ja palata sen jälkeen ryhmään. Aikaa on varattu alussa ja lopussa yhteiskeskusteluun. Keskustelua varten voit kirjata ajatuksiasi ylös Presemossa. Pidempiä tekstejä voi jakaa ryhmissä esimerkiksi linkkien kautta (Dropbox/Drive/Google Docs jne.) ja lyhyitä tekstipätkiä voi näyttää jakamalla ruudun (Share Screen -toiminto Zoomissa).

      Tervetuloa mukaan muokkailemaan tekstejä ja keskustelemaan kirjoittamisesta!

    • Kurssiessee 2

      Toisessa kurssiesseessä harjoitellaan erityisesti lähteiden käyttöä. Lue ensin tämän linkin takaa vähän siitä, miksi ja miten tieteellisessä tekstissä viitataan.

      Katso sitten alla oleva lähteiden käyttöön liittyvä video ja tee siihen liittyvät tehtävät. Kun teet kurssiesseetä 2, kiinnitä huomiota erityisesti siihen, milloin, miksi ja miten käytät lähteitä.


    • File icon

      Tämä arvosteluohje yksilöi esseen arvostelukriteerit, tehtävänannon ja yllä kuvatun SOLO-kriteeristön pohjalta. Jos sinulla on kysymyksiä niiden soveltamisesta, kirjoita kurssin keskustelufoorumille tai lähetä sähköpostia Kari Jaloselle (kari.jalonen@aalto.fi).

    • Kurssiessee 3

      Kolmannessa kurssiesseessä harjoitellaan erityisesti argumentointia. Lue ensin tämän linkin takaa perusasioita perustelun keinoista tieteellisessä tekstissä.

      Katso sitten alla oleva argumentointiin liittyvä video ja tee sen alla olevat tehtävät. Kun teet kurssiesseetä 3, kiinnitä huomiota erityisesti argumentointiin. 


    • File icon

      Tämä arvosteluohje yksilöi esseen arvostelukriteerit, tehtävänannon ja yllä kuvatun SOLO-kriteeristön pohjalta. Jos sinulla on kysymyksiä niiden soveltamisesta, kirjoita kurssin keskustelufoorumille tai lähetä sähköpostia Kari Jaloselle (kari.jalonen@aalto.fi).